Gdy soli pieprz...

Gdy soli pieprz...

środa, 23 lutego 2011

Placki ziemniaczane z pieczrkami w śmietanie


Składniki (dla dwóch osób):

4 duże ziemniaki;

1 jajko;

1 cebula;

2 łyżki mąki;

sól;

pieprz;

olej.


Pieczarki w śmietanie:

1/2 kg pieczarek (najlepiej niedużych);

1 cebula;

sok z cytryny;

150 ml śmietany 22%;

oliwa;

masło;

sól;

pieprz;

majeranek.


Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do ziemniaków. Do masy wbijamy jajko, dodajemy makę oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy. Na rozgrzanym oleju smażymy niewielkie placki z obu stron aż będą złoto -brązowe.

Pieczarki w śmietanie:

Pieczarki myjemy i kroimy na ćwiartki. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnie wlewamy oliwę i wrzucamy łyżkę masła. Wrzucamy cebulę, kiedy będzie szklista dodajemy pieczarki, skrapiamy je sokiem z cytryny i smażymy przez około 10 minut. Dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku i dusimy jeszcze przez chwilę.

By było zdrowiej placki możemy podać z zieloną sałatą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz