Gdy soli pieprz...

Gdy soli pieprz...

wtorek, 21 sierpnia 2012

Naleśniki z sosem bolońskim zapiekane pod beszamelem

Składniki:

Naleśniki:

150 g mąki;

2 jajka;

250 ml mleka;

125 ml wody mineralnej lekko gazowanej;

łyżka oleju;

sól.

Sos boloński:

350 g mięsa mielonego;

niewielka marchewka;

duża czerwona cebula;

łodyga selera naciowego;

puszka pomidorów pelati;

ząbek czosnku;

oliwa;

sól, pieprz, suszona bazylia.


Beszamel:

2 łyżki masła;

2 łyżki mąki;

375 ml mleka;

sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa;

50 g mozzarelli lub ulubionego sera żóltego.



Przygotowanie:
Naleśniki:
Do wysokiego naczynia przesiewamy mąkę, dodajemy pozostałe składniki oprócz wody. Miksujemy przez chwilę. Ciasto odstawiamy przykryte ściereczką, by chwilę odpoczęło. Dolewamy wodę, delikatnie mieszamy. Ciasto naleśnikowe powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Naleśniki smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni.

Sos boloński:
Marchewkę, seler i cebulę kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do rondla z rozgrzaną oliwą, by warzywa się zeszkliły, dodajemy mięso mielone, lekko solimy, podsmażamy uważając, by mięso się nie przypaliło. Do mięsa i warzyw przeciskamy przez praskę ząbek czosnku oraz dodajemy pomidory. Dusimy około 30 minut pod przykryciem od czasu do czasu mieszając, następnie odkrywamy rondel i gotujemy jeszcze 20 minut - sos musi być dosyć gęsty. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz suszoną bazylią.

Sos beszamelowy:
W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i smażymy przez 2-3 minuty aż mąka będzie miała jasnozłoty kolor. Stopniowo dolewamy mleko cały czas energicznie mieszając (najlepiej trzepaczką do ubijania jajek), by w sosie nie powstały grudki. Gotujemy przez kwadrans, doprawiamy do smaku.

Naleśniki smarujemy sosem bolońskim, zwijamy w rulony, ciasno układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą, zalewamy beszamelem i posypujemy obficie startym serem. Zapiekamy przez około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz