Przepis ze strony Moje wypieki z moimi modyfikacjami.
Składniki:
1/2 kg mąki pszennej;
1/2 szklanki ciepłego mleka;
1/2 szklanki ciepłej wody
2 łyżki oliwy;
2 jajka (w tym jedno do posmarowania bułeczek);
14 g drożdży suchych;
łyżeczka soli;
majeranek.
Nadzienie:
30 dag pieczarek;
15 dag szynki konserwowej;
2 duże cebule;
oliwa i masło;
Vegeta Natur do dań z grzybów;
sól;
pieprz.
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z drożdżami, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie wyrabiamy, gdyby ciasto było zbyt lepiące można dodać odrobinę mąki. Wyrobione ciasto formujemy w kulę i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotowujemy nadzienie: pieczarki obieramy i kroimy na plasterki, szynkę konserwową oraz cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i masła, szklimy cebulę. Dodajemy pieczarki, doprawiamy do smaku. Dusimy do momentu, aż odparuje cała woda, a grzyby będą odpowiednio miękkie. Odstawiamy do wystudzenia, następnie dodajemy pokrojoną wcześniej szynkę i dokładnie mieszamy.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość dzielimy je na równe 12 części i formujemy kulki. Każdą lekko rozpłaszczamy w dłoni, nakładamy nadzienie (nie należy nadzienia żałować, powinno być go dużo), ciasto sklejamy jak pierożek, nadajemy kształt owalnej bułeczki i układamy na natłuszczonej blasze łączeniem do dołu. Należy pamiętać o pozostawieniu odstępu pomiędzy bułkami, ponieważ podczas pieczenia rosną. Tak przygotowane bułeczki przykryć ściereczką i odstawić na około 20 minut.
Każdą bułkę przed włożeniem do piekarnika posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać obficie majerankiem.
Piec w temperaturze 190 stopni C przez około 25 minut.
Bardzo fajne bułeczki.
OdpowiedzUsuńTaki domowy fast food ;)