Gdy soli pieprz...

Gdy soli pieprz...

niedziela, 8 stycznia 2012

Bułeczki z pieczarkami


Przepis ze strony Moje wypieki z moimi modyfikacjami.


Składniki:

1/2 kg mąki pszennej;

1/2 szklanki ciepłego mleka;

1/2 szklanki ciepłej wody

2 łyżki oliwy;

2 jajka (w tym jedno do posmarowania bułeczek);

14 g drożdży suchych;

łyżeczka soli;

majeranek.


Nadzienie:

30 dag pieczarek;

15 dag szynki konserwowej;

2 duże cebule;

oliwa i masło;

Vegeta Natur do dań z grzybów;

sól;

pieprz.

Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z drożdżami, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie wyrabiamy, gdyby ciasto było zbyt lepiące można dodać odrobinę mąki. Wyrobione ciasto formujemy w kulę i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

W tym czasie przygotowujemy nadzienie: pieczarki obieramy i kroimy na plasterki, szynkę konserwową oraz cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i masła, szklimy cebulę. Dodajemy pieczarki, doprawiamy do smaku. Dusimy do momentu, aż odparuje cała woda, a grzyby będą odpowiednio miękkie. Odstawiamy do wystudzenia, następnie dodajemy pokrojoną wcześniej szynkę i dokładnie mieszamy.

Kiedy ciasto podwoi swoją objętość dzielimy je na równe 12 części i formujemy kulki. Każdą lekko rozpłaszczamy w dłoni, nakładamy nadzienie (nie należy nadzienia żałować, powinno być go dużo), ciasto sklejamy jak pierożek, nadajemy kształt owalnej bułeczki i układamy na natłuszczonej blasze łączeniem do dołu. Należy pamiętać o pozostawieniu odstępu pomiędzy bułkami, ponieważ podczas pieczenia rosną. Tak przygotowane bułeczki przykryć ściereczką i odstawić na około 20 minut.

Każdą bułkę przed włożeniem do piekarnika posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać obficie majerankiem.

Piec w temperaturze 190 stopni C przez około 25 minut.

1 komentarz: