Gdy soli pieprz...

Gdy soli pieprz...

środa, 23 lutego 2011

Pancakes


Trochę zmodyfikowany przepis ze strony Agaty.




Składniki:

400 ml maślanki;

2 filiżanki mąki;

2 jajka;

2 łyżki oleju;

1/2 łyżeczki sody;

1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;

3 łyżki cukru;

2 łyżeczki cukru waniliowego.






Przygotowanie:

Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na sztywną pianę. Łączymy ze sobą żółtka, maślankę i olej. Dodajemy cukier, cukier waniliowy, sodę i proszek do pieczenia, dokladnie mieszamy. Powoli wsypujemy mąkę - miksujemy na gładką masę. Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.

Na suchej patelni smażymy nieduże naleśniki.

Są wspaniałe z lodami i bitą śmietaną, syropem klonowym czy konfiturą.


1 komentarz: