Składniki:
400 ml maślanki;
2 filiżanki mąki;
2 jajka;
2 łyżki oleju;
1/2 łyżeczki sody;
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
3 łyżki cukru;
2 łyżeczki cukru waniliowego.
Przygotowanie:
Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na sztywną pianę. Łączymy ze sobą żółtka, maślankę i olej. Dodajemy cukier, cukier waniliowy, sodę i proszek do pieczenia, dokladnie mieszamy. Powoli wsypujemy mąkę - miksujemy na gładką masę. Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.
Na suchej patelni smażymy nieduże naleśniki.
Są wspaniałe z lodami i bitą śmietaną, syropem klonowym czy konfiturą.
Wydaje mi się, ze tego przepisu właśnie szukałam. Pozdrawiam i smacznego :)
OdpowiedzUsuń