Gdy soli pieprz...

Gdy soli pieprz...

niedziela, 8 stycznia 2012

Conchiglioni nadziewane szpinakiem i fetą w sosie pomidorowym


Składniki:

12 muszli conchiglioni;

450 g mrożonego szpinaku;

200 g fety lub sera typu feta;

3 duże ząbki czosnku;

łyżka oliwy z oliwek;

5 g startego sera żółtego.


Przepis na sos pomidorowy można znaleźć tutaj.





Przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Ugotowane muszle przelewamy zimną wodą i pozostawiamy do obcieknięcia na papierowym ręczniku.

Czosnek wyciskamy przez praskę lub drobno siekamy, podsmażamy na lekko ciepłej patelni uważając, by się nie przypalił. Do czosnku dodajemy szpinak, podgrzewamy przez około 15-20 minut. Ser feta rozkruszamy widelcem i dodajemy do ciepłego szpinaku, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Ewentualnie solimy, należy jednak uważać, ponieważ feta jest mocno słona.

Przygotowany wcześniej sos pomidorowy wlewamy do naczynia, w którym będziemy zapiekać conchiglioni.

Powstałą masą nadziewamy muszle, które układamy dosyć luźno w naczyniu żaroodpornym. Conchiglioni posypujemy serem żółtym i zapiekamy przez około kwadrans w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz