5 kg mięsistych podłużnych pomidorów (użyłam limy);
5 dużych ząbków czosnku;
olej lub oliwa;
ocet winny;
oregano, bazylia, tymianek;
sól.
Przygotowanie:
Pomidory myjemy i osuszamy; przecinamy wzdłuż na połowy. Jeśli pomidory są bardzo wodniste wydrążamy gniazda nasienne, w przypadku limy nie było to konieczne. Połówki pomidorów układamy na blasze do pieczenia i lekko solimy. Suszymy w piekarniku w temperaturze ok. 70 - 80 stopni C (najlepiej z użyciem funkcji termoobiegu przy uchylonych drzwiach piekarnika), do momentu aż brzegi pomidorów będą pomarszczone, a same pomidory będą suche choć nie wysuszone całkowicie. Tak przygotowane pomidory układamy w suchych, czystych słoikach mniej więcej do 3/4 wysokości, posypujemy obficie ziołami. Do każdego słoiczka wrzucamy przekrojony na pół ząbek czosnku oraz wlewamy odrobinę octu winnego. Olej podgrzewamy dosyć mocno i gorącym zalewamy pomidory. Słoiki zakręcamy i odkładamy do góry dnem do ostygnięcia i zawekowania.
Jak tylko olej wystygnie pomidory można zjadać, choć im dłużej stoją tym są smaczniejsze. Powstałą oliwę/olej można wykorzystać do smażenia lub sałatek - jest bardzo aromatyczna i smaczna.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz