Gdy soli pieprz...

Gdy soli pieprz...

piątek, 5 sierpnia 2011

Suszone pomidory w zalewie

Składniki:

5 kg mięsistych podłużnych pomidorów (użyłam limy);

5 dużych ząbków czosnku;

olej lub oliwa;

ocet winny;

oregano, bazylia, tymianek;

sól.








Przygotowanie:

Pomidory myjemy i osuszamy; przecinamy wzdłuż na połowy. Jeśli pomidory są bardzo wodniste wydrążamy gniazda nasienne, w przypadku limy nie było to konieczne. Połówki pomidorów układamy na blasze do pieczenia i lekko solimy. Suszymy w piekarniku w temperaturze ok. 70 - 80 stopni C (najlepiej z użyciem funkcji termoobiegu przy uchylonych drzwiach piekarnika), do momentu aż brzegi pomidorów będą pomarszczone, a same pomidory będą suche choć nie wysuszone całkowicie. Tak przygotowane pomidory układamy w suchych, czystych słoikach mniej więcej do 3/4 wysokości, posypujemy obficie ziołami. Do każdego słoiczka wrzucamy przekrojony na pół ząbek czosnku oraz wlewamy odrobinę octu winnego. Olej podgrzewamy dosyć mocno i gorącym zalewamy pomidory. Słoiki zakręcamy i odkładamy do góry dnem do ostygnięcia i zawekowania.

Jak tylko olej wystygnie pomidory można zjadać, choć im dłużej stoją tym są smaczniejsze. Powstałą oliwę/olej można wykorzystać do smażenia lub sałatek - jest bardzo aromatyczna i smaczna.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz