Gdy soli pieprz...

Gdy soli pieprz...

wtorek, 19 lipca 2011

Conchiglioni nadziewane mięsem mielonym

Składniki (na 2 osoby):

12 muszli conchiglioni;

25 dag mięsa mielonego wieprzowo - wołowego;

2 szalotki;

1 ząbek czosnku;

5 dag startego na małych oczkach twardego sera żółtego (u mnie Bursztyn);

łyżka oliwy z oliwek lub oleju;

majeranek, słodka papryka, sól, pieprz.


Sos pomidorowy:

1 1/2 puszki krojonych pomidorów pelati;

łyżka oliwy z oliwek;

cebula;

cukier, sól.


Przygotowanie:

Sos pomidorowy: cebulę kroimy w drobną kostkę, na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę, dusimy do miękkości uważając, by się nie przyrumieniła. Wlewamy pomidory z puszki i gotujemy przez kwadrans. Zdejmujemy z ognia, miksujemy na gładką masę i doprawiamy.

Cebulę i czosnek drobno kroimy. Na patelnię wlewamy oliwę, jeszcze nim zdąży się rozgrzać wrzucamy czosnek oraz cebulę, dusmy do miękkości. Dodajemy mięso mielone, dusimy jeszcze 15 minut. Do przygotowanego mięsa wrzucamy starty ser oraz przyprawy, dokładnie mieszamy. Do żaroodpornego naczynia wlewamy przygotowany wcześniej sos. Makaron gotujemy 3 minuty krócej niż wymaga tego przepis na opakowaniu. Odcedzamy, nadziewamy przygotowanym farszem i układamy w naczyniu. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 20 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz