
Składniki:
botwinka;
pęczek rzodkiewki;
4 ogórki gruntowe lub 2 wężowe;
pęczek koperku;
natka pietruszki;
zielona cebulka;
litr kefiru lub jogurtu naturalnego;
sok z cytryny;
sól, pieprz.
Przygotowanie:
Buraczki obieramy i kroimy w niedużą kostkę, młode listki wraz z łodyżkami również kroimy. Zagotowujemy niewielką ilość osolonej wody, wrzucamy pokrojoną botwinkę i gotujemy pod przykryciem przez około 10 minut. W tym czasie kroimy w kostkę obrane wcześniej ogórki i rzodkiewkę. Siekamy natkę, koperek i cebulkę wraz ze szczypiorem. Ugotowane buraki studzimy, wszystkie warzywa mieszamy i zalewamy schłodzonym kefirem lub jogurtem, doprawiamy do smaku. Chłodnik można odstawić na kilka godzin do lodówki - najlepiej smakuje z ciemnym pieczywem w upalne dni.
dzisiaj tak się ugotowałam przez 9 h jazdę w pociągu, że o niczym innym nie marzyłam jak o prysznicu i chłodniku :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło,
szana,
www.gastronomygo.blogspot.com