Gdy soli pieprz...

Gdy soli pieprz...

wtorek, 22 maja 2012

Chłodnik


Składniki:

botwinka;

pęczek rzodkiewki;

4 ogórki gruntowe lub 2 wężowe;

pęczek koperku;

natka pietruszki;

zielona cebulka;

litr kefiru lub jogurtu naturalnego;

sok z cytryny;

sól, pieprz.


Przygotowanie:

Buraczki obieramy i kroimy w niedużą kostkę, młode listki wraz z łodyżkami również kroimy. Zagotowujemy niewielką ilość osolonej wody, wrzucamy pokrojoną botwinkę i gotujemy pod przykryciem przez około 10 minut. W tym czasie kroimy w kostkę obrane wcześniej ogórki i rzodkiewkę. Siekamy natkę, koperek i cebulkę wraz ze szczypiorem. Ugotowane buraki studzimy, wszystkie warzywa mieszamy i zalewamy schłodzonym kefirem lub jogurtem, doprawiamy do smaku. Chłodnik można odstawić na kilka godzin do lodówki - najlepiej smakuje z ciemnym pieczywem w upalne dni.



1 komentarz:

  1. dzisiaj tak się ugotowałam przez 9 h jazdę w pociągu, że o niczym innym nie marzyłam jak o prysznicu i chłodniku :)
    pozdrawiam ciepło,
    szana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń