Gdy soli pieprz...

Gdy soli pieprz...

środa, 23 marca 2011

Zupa jarzynowa z pulpecikami


Składniki:

1 por;

2 marchewki;

pietruszka;

1/2 selera;

20 dag pieczarek;

ok. 1 litra bulionu warzywnego;

po łyżce masła i oliwy;

sok z cytryny;

sól, pieprz, majeranek, tymianek.


Klopsiki:

20 dag mielonego mięsa wołowego;

cebula;

natka pietruszki;;

jajko;

sól, pieprz, gałka muszkatołowa.


Przygotowanie:

Pulpeciki:

Cebulę kroimy w drobną kostkę, natkę pietruszki siekamy. Mięso mielone mieszamy z pozostałymi składnikami i formujemy niewielkie pulpety.

Marchewkę, pietruszkę i por kroimy w krążki, seler w kostkę. Pieczarki obieramy i kroimy na ćwiartki. W garnku rozpuszczamy masło z oliwą, wrzucamy pieczarki. Smażymy przez chwilę, dodajemy pozostałe warzywa i dusimy jeszcze kilka minut. Warzywa zalewamy bulionem, doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy pulpeciki. Gotujemy przez około 20 minut. Doprawiamy do smaku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz