1 por;
2 marchewki;
pietruszka;
1/2 selera;
20 dag pieczarek;
ok. 1 litra bulionu warzywnego;
po łyżce masła i oliwy;
sok z cytryny;
sól, pieprz, majeranek, tymianek.
Klopsiki:
20 dag mielonego mięsa wołowego;
cebula;
natka pietruszki;;
jajko;
sól, pieprz, gałka muszkatołowa.
Przygotowanie:
Pulpeciki:
Cebulę kroimy w drobną kostkę, natkę pietruszki siekamy. Mięso mielone mieszamy z pozostałymi składnikami i formujemy niewielkie pulpety.
Marchewkę, pietruszkę i por kroimy w krążki, seler w kostkę. Pieczarki obieramy i kroimy na ćwiartki. W garnku rozpuszczamy masło z oliwą, wrzucamy pieczarki. Smażymy przez chwilę, dodajemy pozostałe warzywa i dusimy jeszcze kilka minut. Warzywa zalewamy bulionem, doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy pulpeciki. Gotujemy przez około 20 minut. Doprawiamy do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz