1 nieduży kalafior;
2 niewiekie ziemniaki;
1 cebula;
2 szkalnaki bulionu,
1 szklanka mleka;
2 łyżki pokruszonego sera pleśniowego Lazur;
150 ml śmietany 22% lub 30%;
łyżka masła;
sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa.
Przygotowanie:
Kalafior dzielimy na różyczki, ziemniaki i celbulę kroimy w kostkę. W garnku szklimy cebulę na maśle, dodajemy kalafior i ziemniaki, podgrzewamy przez chwilę uwżając, by warzywa się nie zrumieniły. Dolewamy bulion, doprowadzamy do wrzenia. Wlewamy mleko. Całość gotujemy około 20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy pokruszony ser. Zupę zdejmujemy z ognia, doprawiamy do smaku. Całość miksujemy i przecieramy przez sito. Przed podaniem dekorujemy śmietaną i posiekaną młodą cebulką lub szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz