Gdy soli pieprz...

Gdy soli pieprz...

sobota, 11 czerwca 2011

Zupa krem z kalafiora

Składniki:

1 nieduży kalafior;

2 niewiekie ziemniaki;

1 cebula;

2 szkalnaki bulionu,

1 szklanka mleka;

2 łyżki pokruszonego sera pleśniowego Lazur;

150 ml śmietany 22% lub 30%;

łyżka masła;

sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa.



Przygotowanie:

Kalafior dzielimy na różyczki, ziemniaki i celbulę kroimy w kostkę. W garnku szklimy cebulę na maśle, dodajemy kalafior i ziemniaki, podgrzewamy przez chwilę uwżając, by warzywa się nie zrumieniły. Dolewamy bulion, doprowadzamy do wrzenia. Wlewamy mleko. Całość gotujemy około 20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy pokruszony ser. Zupę zdejmujemy z ognia, doprawiamy do smaku. Całość miksujemy i przecieramy przez sito. Przed podaniem dekorujemy śmietaną i posiekaną młodą cebulką lub szczypiorkiem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz