Gdy soli pieprz...

Gdy soli pieprz...

wtorek, 19 lipca 2011

Tarta cukiniowa z fetą i miętą

Składniki:

opakowanie gotowego ciasta francuskiego;

2 niewielkie cukinie;

cebula;

ząbek czosnku;

10 dag fety;

10 dag parmezanu (ewentualnie ulubionego żółtego sera);

2 jajka;

2 łyżki gęstej śmietany;

kilka liści mięty;

łyżka masła lub oliwy;

sól, pieprz.

Przygotowanie:

Cukinie myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Solimy lekko i odstawiamy na kwadrans, po tym czasie odciskamy powstały sok. Kroimy cebulę w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, dusimy na rozpuszczonym maśle lub oliwie. Dodajemy starte i odciśnięte cukienie, dusimy do miękkości. W naczyniu ubijamy jajka, śmietanę, sery oraz przyprawy. Dodajemy warzywa, delikatnie mieszamy. Formę do tarty wyklejamy ciastem francuskim, nakłuwamy widelcem. Nakładamy przygotowany farsz. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 20 minut. Doskonale smakuje na ciepło oraz na zimno.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz