opakowanie gotowego ciasta francuskiego;
2 niewielkie cukinie;
cebula;
ząbek czosnku;
10 dag fety;
10 dag parmezanu (ewentualnie ulubionego żółtego sera);
2 jajka;
2 łyżki gęstej śmietany;
kilka liści mięty;
łyżka masła lub oliwy;
sól, pieprz.
Przygotowanie:
Cukinie myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Solimy lekko i odstawiamy na kwadrans, po tym czasie odciskamy powstały sok. Kroimy cebulę w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, dusimy na rozpuszczonym maśle lub oliwie. Dodajemy starte i odciśnięte cukienie, dusimy do miękkości. W naczyniu ubijamy jajka, śmietanę, sery oraz przyprawy. Dodajemy warzywa, delikatnie mieszamy. Formę do tarty wyklejamy ciastem francuskim, nakłuwamy widelcem. Nakładamy przygotowany farsz. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 20 minut. Doskonale smakuje na ciepło oraz na zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz