Składniki (dla 2 osób):
750 ml ciepłego bulionu warzywnego (może być z kostki);
2 duże szalotki;
200 g ryżu arborio;
kieliszek białego wytrawnego wina (ewentualnie);
garść suszonych borowików (w sezonie polecam świeże);
2 łyżki śmietany 22%;
2 łyżki startego parmezanu;
3 łyżki masła;
oliwa z oliwek;
łyżeczka posiekanego majeranku;
natka pietruszki;
pieprz.
Przygotowanie:
Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 20 minut. Szalotki drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i łyżkę masła, dodajemy szalotki i podsmażamy do momentu aż będą szkliste. Borowiki drobno kroimy, dodajemy do szalotek, smażymy jeszcze przez chwilę. Na patelnię wsypujemy ryż i smażymy przez 5 minut z pozostałymi składnikami, ciągle mieszając. Wlewamy wino i czekamy aż ryż całkowicie wchłonie płyn, następnie stopniowo dolewamy ciepły bulion pozwalając, by ryż "wypił" całą partię płynu nim dolejemy kolejną. Dusimy przez około 15 - 20 minut od czasu do czasu mieszając. Ryż nie może być rozgotowany. Zdejmujemy patelnie z ognia, do risotto dodajemy śmietanę, pozostałe masło oraz majeranek, dokładnie mieszamy.
Risotto podajemy gorące, posypane startym parmezanem, natką pietruszki i świeżo mielonym pieprzem.
Bardzo lubię ten klejący ryż w risotto. Z grzybami suszonychmi pyszna sprawa:)
OdpowiedzUsuńCzęsto u mnie gości risotto. Świetnie się sprawdza z różnymi dodatkami.
OdpowiedzUsuń