Gdy soli pieprz...

Gdy soli pieprz...

niedziela, 8 stycznia 2012

Risotto grzybowe


Składniki (dla 2 osób):

750 ml ciepłego bulionu warzywnego (może być z kostki);

2 duże szalotki;

200 g ryżu arborio;

kieliszek białego wytrawnego wina (ewentualnie);

garść suszonych borowików (w sezonie polecam świeże);

2 łyżki śmietany 22%;

2 łyżki startego parmezanu;

3 łyżki masła;

oliwa z oliwek;

łyżeczka posiekanego majeranku;

natka pietruszki;

pieprz.


Przygotowanie:

Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 20 minut. Szalotki drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i łyżkę masła, dodajemy szalotki i podsmażamy do momentu aż będą szkliste. Borowiki drobno kroimy, dodajemy do szalotek, smażymy jeszcze przez chwilę. Na patelnię wsypujemy ryż i smażymy przez 5 minut z pozostałymi składnikami, ciągle mieszając. Wlewamy wino i czekamy aż ryż całkowicie wchłonie płyn, następnie stopniowo dolewamy ciepły bulion pozwalając, by ryż "wypił" całą partię płynu nim dolejemy kolejną. Dusimy przez około 15 - 20 minut od czasu do czasu mieszając. Ryż nie może być rozgotowany. Zdejmujemy patelnie z ognia, do risotto dodajemy śmietanę, pozostałe masło oraz majeranek, dokładnie mieszamy.

Risotto podajemy gorące, posypane startym parmezanem, natką pietruszki i świeżo mielonym pieprzem.


2 komentarze:

  1. Bardzo lubię ten klejący ryż w risotto. Z grzybami suszonychmi pyszna sprawa:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Często u mnie gości risotto. Świetnie się sprawdza z różnymi dodatkami.

    OdpowiedzUsuń