Gdy soli pieprz...

Gdy soli pieprz...

piątek, 11 maja 2012

Grilowane szparagi w szynce hiszpańskiej skropione winnym winegretem

Składniki:

pęczek zielonych szparagów;

szynka suszona np. hiszpańska;

2 jajka;

straty parmezan;

oliwa;

ocet winny;

sól, pieprz.


Przygotowanie:
Sos winegret:
Łyżkę octu winnego mieszamy z 3 łyżkami oliwy z oliwek, doprawiamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe końcówki. Ciasno zawijamy po 4 w plaster szynki, ewentualnie spinamy wykałaczką. Układamy na rozgrzanym grillu i lekko skrapiamy oliwą, grilujemy około 15 minut od czasu do czasu obracając - aż szynka będzie zrumieniona, a szparagi zmiękną.

W tym czasie gotujemy wodę z odrobiną soli i łyżką octu. Jajka wybijamy pojedynczo do miseczek. Wrzącą wodę mieszamy intensywnie dużą łyżką by utworzyć "wir", wlewamy jajko i gotujemy ok. 3 minuty. Po tym czasie wyjmujemy jajko łyżką cedzakową i osączamy na papierowym ręczniku. Tak samo postępujemy z drugim jajkiem.

Na talerzu układamy szparagi (jeśli użyliśmy wykałaczek wyciągamy je przed podaniem), na nich jajko w koszulce, całość posypujemy startym parmezanem i skrapiamy przygotowanym wcześniej winegretem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz