Gdy soli pieprz...

Gdy soli pieprz...

wtorek, 21 sierpnia 2012

Mój pierwszy chleb

Składniki:

300 g mąki pełnoziarnistej do wypieku chleba;

200 g mąki pszennej chlebowej;

1 łyżeczka cukru;

1 łyżeczka soli;

14 g drożdży suchych;

2 łyżki oliwy;

300 ml ciepłej wody;

jajko.


Przygotowanie:

Wszystkie suche składniki dokładnie ze sobą mieszamy, stopniowo dolewamy wodę i olej. Ciasto wyrabiamy, aż będzie gładkie i elastyczne, wyrobione ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Gdy ciasto podwoi swoją objętość jeszcze raz lekko wyrabiamy i przekładamy do natłuszczonej formy. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni C przez około 35 minut.

1 komentarz:

  1. Piękny chlebek, taką kromeczkę z masłem też bym zjadła, ja używam gotowej mieszanki do wypieku(z lidla), wystarcza na dwa bochenki, a chlebek pyszny:)

    OdpowiedzUsuń