300 g mąki pełnoziarnistej do wypieku chleba;
200 g mąki pszennej chlebowej;
1 łyżeczka cukru;
1 łyżeczka soli;
14 g drożdży suchych;
2 łyżki oliwy;
300 ml ciepłej wody;
jajko.
Przygotowanie:
Wszystkie suche składniki dokładnie ze sobą mieszamy, stopniowo dolewamy wodę i olej. Ciasto wyrabiamy, aż będzie gładkie i elastyczne, wyrobione ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Gdy ciasto podwoi swoją objętość jeszcze raz lekko wyrabiamy i przekładamy do natłuszczonej formy. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni C przez około 35 minut.
Piękny chlebek, taką kromeczkę z masłem też bym zjadła, ja używam gotowej mieszanki do wypieku(z lidla), wystarcza na dwa bochenki, a chlebek pyszny:)
OdpowiedzUsuń