Składniki:
1 1/2 szklanki mąki;
1/2 szklanki cukru;
budyń czekoladowy bez cukru;
2 łyżeczki kakao;
1 łyżeczka proszku do pieczenia;
3/4 szklanki mleka;
1/3 małej (100 g) kostki masła;
2 jajka;
2 tabliczki czekolady (mleczna i deserowa lub gorzka);
ewentualnie masa marcepanowa.
Przygotowanie:
Roztapiamy masło. W jednym naczyniu mieszamy ze sobą wszystkie składniki sypkie, w drugim mokre. Połowę czekolady (1/2 mlecznej i 1/2 deserowej) siekamy. Mokre składniki wlewamy do suchych, dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy ze sobą. Nie należy robić tego zbyt długo, wystarczy kiedy wszystkie składniki połączą się ze sobą. Ciasto wlewamy do foremek na muffiny tak by wypełniało je w 2/3 objętości. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 20 minut.
Pozostałą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią upieczone muffiny. Z masy marcepanowej formujemy kokardki i umieszczamy je na muffinach.
przepiekna prezentacja :) pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuń