Gdy soli pieprz...

Gdy soli pieprz...

czwartek, 7 kwietnia 2011

Muffiny czekoladowe

Składniki:

1 1/2 szklanki mąki;

1/2 szklanki cukru;

budyń czekoladowy bez cukru;

2 łyżeczki kakao;

1 łyżeczka proszku do pieczenia;

3/4 szklanki mleka;

1/3 małej (100 g) kostki masła;

2 jajka;

2 tabliczki czekolady (mleczna i deserowa lub gorzka);

ewentualnie masa marcepanowa.

Przygotowanie:

Roztapiamy masło. W jednym naczyniu mieszamy ze sobą wszystkie składniki sypkie, w drugim mokre. Połowę czekolady (1/2 mlecznej i 1/2 deserowej) siekamy. Mokre składniki wlewamy do suchych, dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy ze sobą. Nie należy robić tego zbyt długo, wystarczy kiedy wszystkie składniki połączą się ze sobą. Ciasto wlewamy do foremek na muffiny tak by wypełniało je w 2/3 objętości. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 20 minut.

Pozostałą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią upieczone muffiny. Z masy marcepanowej formujemy kokardki i umieszczamy je na muffinach.



1 komentarz: