Gdy soli pieprz...

Gdy soli pieprz...

wtorek, 19 kwietnia 2011

Kruche babeczki z masą kajmakową i truskawkami

Składniki na 15 babeczek:

1 1/4 szklanki mąki;

1/4 szklanki cukru;

10 dag zimnego masła;

łyżeczka cukru waniliowego;

łyżka kwaśnej śmietany;

żółtko;

kilka kropel olejku waniliowego;

masa kajmakowa;

truskawki;

płatki migdałowe.

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło pokrojone na niewielkie kawałki oraz cukier, cukier waniliowy, żółtko, śmietanę i olejek waniliowy. Zagniatany ciasto. Formujemy kulę, którą zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na około 30 minut.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3-4 milimetrów, wycinamy koła i wylepiamy nimi foremki. Jest ono dosyć tłuste, dlatego nie trzeba dodatkowo natłuszczać foremek. Spody babeczek nakłuwamy widelcem. Babeczki pieczemy przez kwadrans w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Po upieczeniu delikatnie wyciągamy babeczki z foremek i pozostawiamy do ostygnięcia.

Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni.

Babeczki nadziewamy masą kajmakową, dekorujemy truskawkami i uprażonymi płatkami migdałów.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz