Składniki na 15 babeczek:
1 1/4 szklanki mąki;
1/4 szklanki cukru;
10 dag zimnego masła;
łyżeczka cukru waniliowego;
łyżka kwaśnej śmietany;
żółtko;
kilka kropel olejku waniliowego;
masa kajmakowa;
truskawki;
płatki migdałowe.
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło pokrojone na niewielkie kawałki oraz cukier, cukier waniliowy, żółtko, śmietanę i olejek waniliowy. Zagniatany ciasto. Formujemy kulę, którą zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na około 30 minut.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3-4 milimetrów, wycinamy koła i wylepiamy nimi foremki. Jest ono dosyć tłuste, dlatego nie trzeba dodatkowo natłuszczać foremek. Spody babeczek nakłuwamy widelcem. Babeczki pieczemy przez kwadrans w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Po upieczeniu delikatnie wyciągamy babeczki z foremek i pozostawiamy do ostygnięcia.
Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni.
Babeczki nadziewamy masą kajmakową, dekorujemy truskawkami i uprażonymi płatkami migdałów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz