Składniki:
3 pory;
3 dosyć duże ziemniaki;
0,75 litra bulionu warzywnego;
4 plastry szynki dojrzewającej;
śmietana;
sok z cytryny;
sól, pieprz, papryka ostra w proszku.
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, por w krążki dowolnej grubości. Ziemniaki gotujemy w bulionie do momentu aż będą niemal miękkie, wrzucamy pokrojone pory i gotujemy jeszcze kwadrans. Wszystko miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Szynkę smażymy na patelni by była chrupka.
Do miseczek rozlewamy krem, ozdabiamy kleksem śmietany i szynkowymi chipsami, opruszamy ostrą papryką.
Przepis bierze udział w akcji Pora na pora
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz