Gdy soli pieprz...

Gdy soli pieprz...

sobota, 18 grudnia 2010

Krem z porów


Składniki:

3 pory;

3 dosyć duże ziemniaki;

0,75 litra bulionu warzywnego;

4 plastry szynki dojrzewającej;

śmietana;

sok z cytryny;

sól, pieprz, papryka ostra w proszku.




Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, por w krążki dowolnej grubości. Ziemniaki gotujemy w bulionie do momentu aż będą niemal miękkie, wrzucamy pokrojone pory i gotujemy jeszcze kwadrans. Wszystko miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Szynkę smażymy na patelni by była chrupka.

Do miseczek rozlewamy krem, ozdabiamy kleksem śmietany i szynkowymi chipsami, opruszamy ostrą papryką.


Przepis bierze udział w akcji Pora na pora




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz