Gdy soli pieprz...

Gdy soli pieprz...

sobota, 18 grudnia 2010

Gołąbki dla leniwych

Składniki dla 3 osób:

25 dag mięsa mielonego;

15 dag poszatkowanej drobno kapusty;

5 dag ryżu ugotowanego na sypko;

1 nieduża marchewka;

1 cebula;

1 jajko;

kasza manna lub bułka tarta;

sól, pieprz, majeranek;

olej do smażenia.



Sos grzybowy:

kilka suszonych grzybów;

cebula;

1 szklanka bulionu warzywnego;

śmietana;

sól, pieprz, tymianek;

masło.


Przygotowanie:

Sos grzybowy:

Cebulę pokrojoną w drobną kostkę szklimy na maśle. Grzyby, wcześniej namoczone we wrzątku, osączamy i dodajemy do cebuli i przez chwilę dusimy razem. Dolewamy bulion wraz z wodą, w której stały grzyby i doprowadzamy do wrzenia. Zagęszczamy śmietaną (ewentualnie mąką) i doprawiamy do smaku.

Cebulę kroimy w drobną kostkę, marchewkę ścieramy na tarce o dużch oczkach. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, doprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem. Jeżli masa jest bardzo "luźna" dodajemy odrobinę kaszy manny lub bułki tartej. Formujemy niewielkie kotlety i smażymy z obu stron na rumiano.

Usmażone kotlety układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy sosem grzybowym. Dusimy około 45 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz