Gdy soli pieprz...

Gdy soli pieprz...

wtorek, 21 grudnia 2010

Murzynek mamy


Składniki:

1 1/2 szklanki mąki;

1 1/2 szklanki cukru;

3/4 kostki margaryny;

około 1/2 szklanki wody;

1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;

3 jajka;

3 łyżeczki kakao;

tabliczka ciemnej czekolady.


Do przełożenia:

dżem z czarnej porzeczki;

1 budyń śmietankowy z cukrem;

1 szklanka mleka;

1/2 kostki masła.




Przygotowanie:

Margarynę, cukier, kakao i wodę rozpuszczamy i doprowadzamy do zawrzenia. Do przestudzonej masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz 3 żółtka. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez około 40 minut.

Krem:

Przygotowujemy budyń w ilości mleka o połowe mniejszej niż jest to podane na opakowaniu, studzimy. Kiedy masa jest już zimna miksujemy z miękkim masłem.


Ciasto przecinamy na trzy części - przekładamy dżemem i kremem. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, polewamy nią ciasto. Odstawiamy na trzy godziny do lodówki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz