1 1/2 szklanki mąki;
1 1/2 szklanki cukru;
3/4 kostki margaryny;
około 1/2 szklanki wody;
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
3 jajka;
3 łyżeczki kakao;
tabliczka ciemnej czekolady.
Do przełożenia:
dżem z czarnej porzeczki;
1 budyń śmietankowy z cukrem;
1 szklanka mleka;
1/2 kostki masła.
Przygotowanie:
Margarynę, cukier, kakao i wodę rozpuszczamy i doprowadzamy do zawrzenia. Do przestudzonej masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz 3 żółtka. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez około 40 minut.
Krem:
Przygotowujemy budyń w ilości mleka o połowe mniejszej niż jest to podane na opakowaniu, studzimy. Kiedy masa jest już zimna miksujemy z miękkim masłem.
Ciasto przecinamy na trzy części - przekładamy dżemem i kremem. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, polewamy nią ciasto. Odstawiamy na trzy godziny do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz